Arbeidsmediation in Friesland,

Artikel Huis aan Huis Leeuwarden over workshop

Artikel in Huis-aanHuis Leeuwarden over leuke training Omgaan met Conflict, die ik verzorgde voor Volksuniversiteit Fryslan in november en december.

Colette Govaars voor Bibliotheek Leeuwarden

Workshop Omgaan met Conflict voor Volksuniversiteit Fryslan

Echte conflicten uitspelen

Oud Leeuwarder Colette Govaars is mediator en communicatieadviseur. Zij verzorgde afgelopen maanden de training Vaardiger in een conflictgesprek voor de Volksuniversiteit Fryslân. Deze conflictcursus is nieuw in het aanbod. En wat ook nieuw was is het werken met trainingsacteurs. Er lijkt een groeiende behoefte te ontstaan aan het daadwerkelijk oefenen van gewenst gedrag. Trainingsacteurs spelen situaties die cursisten aandragen, zodat de cursist in een veilige omgeving, bijvoorbeeld een echt conflict met een collega kan uitspelen.

Arbeids- en burenconflicten

Colette Govaars is sinds 2015 ZZP-er. Haar bedrijf heet Conflictwerk. Zij werkt als mediator en is gespecialiseerd in arbeidsconflicten. Daarnaast is zij ook buurtbemiddelaar voor Wellzo in Leeuwarden. Dit doet zij naast haar 3-daagse baan als communicatieadviseur voor Gemeente het Bildt.

Nieuw gedrag vraagt oefening, oefening, oefening

“Het is erg leuk om deze workshops te verzorgen. Belangrijk in het leren van nieuw gedrag is toch het oefenen. De cursisten vonden het spannend, maar hebben zich echt gegeven. Zij gingen met interessante ervaringen naar huis. Voor mij is het leuk, omdat ik mensen een zetje kan geven. Ik vind het leuk te werken met mensen, die willen, maar net even niet weten hoe. Als je communicatie weer vlot kunt trekken en het stroomt weer, kunnen we verder. Maar ook als mensen niet willen, dat kom je natuurlijk ook tegen, is het een interessante uitdaging te onderzoeken wat hen weerhoudt.”

“Hee, dit werkt!”

Ook de trainingsacteurs Willemijn van der Walle en Niek Pasman zijn zzp-ers met andere banen. Willemijn: “Als trainingsacteur biedt je op een veilige manier, een levensechte praktijksituatie. De cursist kan verschillende scenario’s oefenen, totdat hij of zij denkt: “Hee, dit werkt!”

In maart start de training Oefenen in conflictbemiddeling. Dan zijn Willemijn en Colette weer van de partij.

http://www.dehuisaanhuis.nl/nieuws/66791/volksuniversiteit-fryslan-doet-het-met-zzpers/