Arbeidsmediation in Friesland,

Vechten of oplossen?

Portretfoto van Eberhard van der Laan

Eberhard van der Laan

Van 15 t/m 19 oktober 2018 organiseert de Nederlandse Mediatorsvereniging  NMv de tweede Week van de Mediation. In het hele land organiseren leden tijdens deze week activiteiten, van workshops tot proefsessies. Tijdens het NMv-Event ‘Samen Werken aan Oplossingen’ wordt op woensdag 17 oktober de Eberhard van der Laan Mediation Award 2018 uitgereikt.

In het streven naar juridische innovatie is er in Nederland, en zeker ook in de politiek, steeds meer aandacht voor mediation. Zo wordt strafmediation bijvoorbeeld steeds vaker succesvol ingezet. Op Prinsjesdag is vorige maand definitief bekendgemaakt dat voor mediation in strafzaken structureel 1 miljoen euro beschikbaar komt. En ook in de plannen van de minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker rond buitengerechtelijke geschilbeslechting en herstelrecht, neemt mediation een belangrijke plaats in.

NMv-voorzitter Frederique van Zomeren is blij met de groeiende aandacht voor mediation. En ze hoopt dat de Week van de Mediation kan bijdragen aan een volgende stap. “Nog te vaak wordt er over mediation gesproken alsof het alleen maar een alternatief voor reguliere rechtspraak is. Terwijl het in veel gevallen veel meer is dan slechts een alternatief. Voor heel veel mensen is juist het de meest logische keuze”, zo zegt Van Zomeren.

Week van de Mediation

De tweede Week van de Mediation staat van 15 t/m 19 oktober 2018 vijf dagen lang in het teken van het nog verder vergroten van de bekendheid met mediation. Wat is het? Hoe werkt het? En wat levert het op? Zodat alle Nederlanders weten dat ze voor een scheiding, burenruzie, arbeids- of zakelijk conflict niet meteen naar de rechtbank hoeven, maar het ook kunnen oplossen met een professionele mediator. Gedurende de week organiseren leden van de NMv door het hele land activiteiten: van diverse workshops tot een mobiel mediationkantoor op Amsterdam CS. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op: weekvandemediation.nl.

Eberhard van der Laan Mediation Award

Op woensdag 17 oktober vindt in Amersfoort het NMv-event ‘Samen Werken aan Oplossingen’ plaats, met keynotes van Dirk Duijzer, directeur Coöperatie, Bestuur en Duurzaamheid bij Rabobank Nederland, en Coşkun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) en lid van de Transitie Autoriteit Jeugd. Tijdens dit evenement wordt bovendien de Eberhard van der Laan Mediation Award 2018 uitgereikt.

Dit is de opvolger van de NMv Mediation Impact Award en vernoemd naar de eerste winnaar van deze prijs: Eberhard van der Laan. De vorig jaar overleden oud-burgemeester van Amsterdam geldt als een van de grondleggers van mediation in Nederland. Zo liet hij als burgemeester honderden ambtenaren trainen in mediationvaardigheden. Dit jaar kent de prijs de volgende genomineerden: de makers van Fokke & Sukke (John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol), Rector Magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam Vinod Subramaniam en Tweede Kamervoorzitter Kadija Arib.