Mediation is een groeiende vorm van dienstverlening. Steeds meer bedrijven en particulieren schakelen een mediator in bij moeizame communicatie of gevoelige kwesties. Er bestaat soms onduidelijkheid over wat mediation is. Veel mensen denken bij mediation aan de rijdende rechter. Maar wat is mediation nu precies? Hoe gaat het in zijn werk? En wat zijn de voordelen en verschillen met rechtspraak?
Mediation is een gesprek tussen mensen onder begeleiding van een onafhankelijke, deskundige en neutrale gespreksleider. In een mediation onderzoeken partijen met de mediator samen wat er aan de hand is en hoe zij met de situatie om willen gaan. Het meest kenmerkende van mediation is dat partijen uiteindelijk zelf beslissingen nemen.
Mediation verloopt volgens een aantal stappen. Er zijn ook spelregels. Dat klinkt zwaarder dan het is. Maar juist omdat de communicatie stroef verloopt, staan we bij mediation even stil over hoe we met elkaar het gesprek gaan voeren. Er is altijd ruim de tijd om informatie te krijgen over hoe mediation werkt en wat u kunt verwachten. Hier krijgt u alvast een voorproefje: Hoe gaat een mediation?
Er zijn verschillende manieren om met een probleem of conflict om te gaan. Mediation heeft een aantal voordelen ten opzichte van een juridische aanpak.
Als mensen aan mediation denken, denken ze vaak ook aan de juridische route. Dat is een alternatief. Er zijn veel verschillen tussen mediation en rechtspraak. Bijvoorbeeld dat mediation toekomstgericht is en dat u in mediation invloed heeft op het resultaat.