Arbeidsmediation in Friesland,

Friezen houden het meest van hun buren

Buren, die samen een oprit aanleggen

Friezen houden het meest van hun buren

We gaan in Friesland relatief prettig met elkaar om. Dat zegt het Fries Sociaal Planbureau. Dit blijkt uit een onderzoek naar het veiligheidheidsgevoel in Nederland. Friesland scoort het hoogst van alle provincies als het gaat om waardering voor en contact met de buren en de buurt.

Waar ik persoonlijk heel blij van wordt, is als ik zie dat buren, mensen die bij elkaar in de straat wonen, samen iets organiseren. Je kent elkaar in het begin niet, maar bent toch, door de plek waar je woont met elkaar verbonden. Dat geeft een band. Ik vind het mooi om te zien dat buren werken aan die band en dat contact. Bijvoorbeeld door heel praktisch: samen een oprit aan te leggen.

Burenlast snel oplossen

Contact met onze buren vinden we belangrijk. Dat wil zeggen: we willen graag rustig en ongestoord kunnen wonen. Elkaar groeten, af en toe een praatje maken en een jaarlijkse buurtbarbecue. Maar als we last van elkaar hebben, wat doen we dan? Hoe gaat dat dan? Dan willen we dat graag snel oplossen, want we willen prettig met elkaar omgaan. De ene keer is dat makkelijker dan een andere keer.

Bel een buurtbemiddelaar

Kom je er met elkaar niet uit? Laat het niet te lang sudderen. Hoe eerder je op elkaar afstapt, hoe sneller en makkelijker de kou weer uit de lucht is. Lukt dat niet? Schakel dan een buurtbemiddelaar in. Veel gemeentes bieden buurtbemiddeling, maar ook Conflictwerk kunt u bellen voor het begeleiden van een lastig gesprek met de buren. Dat is snel geregeld. En niet duur.

 

Verder praten over buurtbemiddeling?

Bel mij Mail mij