Afgelopen donderdag organiseerde Studium Generale Groningen in het Groninger Forum een interessante bijeenkomst over burenoverlast in Groningen. Gespreksleider Alex van den Berg ging in gesprek met jurist en filosoof Michel Vols, hoogleraar openbare-orderecht die een aanpak ontwikkelt waarbij klagers eerder worden geholpen en overlastveroorzakers niet dakloos hoeven te worden, psycholoog José Heesink, die werkt als mediator en bemiddelt bij problemen tussen studenten en andere bewoners in de Schildersbuurt, en Esther van der Leij, medewerker bewonerszaken bij woningcorporatie Lefier.
Michel Vols gaf aan dat jaarlijks 1500 zaken van burenoverlast voor de rechter komen, dat dit vaak langlopende overlastsituaties zijn. Het duurt gemiddeld 6 jaar voordat een kwestie voor de rechter komt. Vols stelt voor de rechter eerder te betrekken bij de overlast, zodat zaken niet zolang hoeven te duren en ons minder negatief maken.
Het juridische systeem maakt ons nare mensen
In die lange periode moeten bewoners en of woningbouwvereniging dossier opbouwen, wat ons nare mensen maakt en waardoor tunnelvisie ontstaat. Alles wat gebeurt wordt negatief gekleurd.
José Heesink, psycholoog en mediator, gaf aan dat contact zoeken, nieuwsgierig zijn naar de ander vaak een kanteling kan doen ontstaan in het ervaren van overlast. Zo vertelde zij over een verwarde man die in de buurt omzwierf en voor overlast, geschreeuw en rommel zorgde. Na een aantal contactmomenten, gesprekken leerde bewoners deze man beter kennen en hij hen. Nu zwerft hij nog steeds door de buurt, maar heeft hij een soort poortwachters en signaleringsfunctie, een andere rol, die geen overlast veroorzaakt, maar juist meerwaarde oplevert.
Ook werd er gesproken over de overlast door studenten en het dilemma van gemeente en de hogescholen tegenover de inwoners van de stad. Veel woningen zijn niet geschikt voor studentenbewoning, maar worden wel zo gebruikt. Inwoners hebben daar veel last van.