Als werknemer en werkgever allebei denken aan ontslag met wederzijds goedvinden, dan zijn twee zaken van belang:
Voor het laten controleren van de beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst kunt u een juridisch adviseur inschakelen. Voor neutrale onafhankelijke begeleiding van een gelijkwaardig gesprek bent u bij Conflictwerk aan het juiste adres. Ik kan u desgewenst ook een juridisch adviseur aanbevelen.
Maak een afspraak Vraag een offerte aanBij ontslag met wederzijds goedvinden zijn werkgever en werknemer het er samen over eens dat het arbeidscontract stopt. En dat werknemer uit dienst gaat. De afspraken die u maakt bij ontslag met wederzijds goedvinden, schrijft u op in een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de einddatum dienstverband, vergoedingen en vakantiedagen. Maar er zijn meer onderwerpen. Het is belangrijk dat u alle onderwerpen goed bespreekt, voordat u besluit of u akkoord gaat met een ontslag wederzijds goedvinden.
Ontslag met wederzijds goedvinden komt voor in verschillende varianten. Hieronder vindt u een korte toelichting op
Bij een ontslag met wederzijds goedvinden tijdens ziekte van een werknemer gelden er extra aandachtspunten. Als een werknemer ziek uit dienst gaat, kan dit bijvoorbeeld ernstige gevolgen hebben voor zijn of haar WW-uitkering. Maar ook de werkgever moet opletten en zich juridisch laten adviseren bij een ontslag met wederzijds goedvinden tijdens ziekte. Je kunt te maken hebben met regels voor WW en of WIA. Voor beide partijen zijn er aandachtspunten die financiële gevolgen kunnen hebben.
Een ontslag met wederzijds goedvinden kan van invloed zijn op het recht op ww. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat in de vaststellingsovereenkomst staat dat het ontslag een initiatief is van werkgever. Een werknemer die op eigen initiatief ontslag neemt, krijgt geen ww. Dat is een van de aandachtspunten bij ontslag met wederzijds goedvinden die van invloed zijn op ww.
Een ontslag met wederzijds goedvinden kan ook gevolgen hebben bij het UWV. Als werknemer ziek is, moet werkgever doorgaans twee jaar lang loon doorbetalen. Als een werknemer besluit ziek uit dienst te gaan verspeelt hij of zij hiermee mogelijk zijn of haar recht op een UWV-uitkering. En een zieke werknemer heeft geen recht op ww. En zo zijn er meer aandachtspunten. Een gespecialiseerd juridisch adviseur kent alle ins en outs. Ter voorbereiding kunt u natuurlijk ook informatie vinden op de websites van het UWV.
Maak een afspraak Vraag een offerte aanAls u beiden weet wat de regels zijn en waar u rekening mee moet houden of als u juridische ondersteuning heeft, zit u goed voorbereid in het gesprek werkgever – werknemer. Dit geeft balans op het niveau van de inhoud. Vindt u het toch lastig om het gesprek met elkaar te voeren? Dat komt veel voor. Het gaat per slot van rekening om het verlies van een baan of een medewerker. Dit soort gesprekken kan veel emoties met zich meebrengen. Laat u begeleiden door een mediator.
Conflictwerk helpt u bij het praten over ontslag met wederzijds goedvinden. Als u daar aan toe bent, natuurlijk. Ziet u nog mogelijkheden voor relatieherstel, dan kan dat ook. Misschien bent u elkaar door langdurige ziekte of omstandigheden uit het oog verloren en is de verbinding zoek. In veel gevallen is deze met de juiste begeleiding best te herstellen. Als u daar beiden open voor staat. Lukt dat niet? Dan kan de mediator ook helpen om prettig uit elkaar te gaan. Daarnaast kan Conflictwerk u ook in contact brengen met een arbeidsjurist.