Arbeidsmediation in Friesland,

Mediation verkleint risico op ontslag bij re-integratie

zes mensen rondom een bureau praten met elkaar over re-integratieVolgens een onderzoek van de Volkskrant staan problemen bij re-integratie in de top 3 van redenen voor ontslag op staande voet. Disfunctioneren staat op 4. De Volkskrant bestudeerde 194 rechtszaken, waarin ontslag op staande voet werd aangevraagd.

Re-integratie kan complex zijn

Re-integratie op het werk, na ziekte kan complex zijn. Betrokkenen hebben niet altijd inzicht in en voldoende aandacht voor elkaars situatie en belangen. Daarnaast zijn er vaak veel betrokkenen. In eerste instantie de werknemer en werkgever. Maar ook collega’s, management, bestuur, personeelsafdeling  en eventuele zakelijke relaties, zoals klanten kunnen in contact en beleving van betrokkenen een rol spelen. De werknemer heeft te maken met partner, familie, bedrijfsarts, casemanager en mogelijke behandelaars. Het is een uitdaging het persoonlijk herstelproces en het re-integratieproces gelijk op te laten lopen. Soms is dat lastig.

Mediation helpt

Bij moeizame of complexe re-integratie kan mediation ruimte bieden voor meer begrip, inzicht en een stukje communicatieve procesbegeleiding. In mediation kunnen betrokkenen verwachtingen naar elkaar uitspreken en de tijd nemen om naar elkaar te luisteren. De medewerker die re-integreert zit in een ander proces dan de organisatie die doorgaat. Het vraagt aandacht en goede communicatie en afstemming om deze twee processen weer goed op elkaar aan te laten sluiten. Mediation kan daarbij helpen, omdat een mediator neutraal is en specialist op het gebied van communicatie in moeilijke situaties.

Mediation-light werkt preventief

Er hoeft geen conflict te zijn om mediation in te zetten. Juist niet. Mediation kan in kwetsbare situaties juist voorkomen dat er conflicten ontstaan. Tijdige inzet in risicosituaties kan dus preventief werken. Zie het als mediation-light en voorkom problemen.

Bron: https://www.volkskrant.nl/4511145

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verder praten?

Of bel mij Stuur een mail